Bangkok

Har du en riktig advokat

lawHar du en ”advokat” som hjälper dig med diverse papper och annat? Då är du inte ensam. Många skandinaver har någon som hjälper dem genom irrvägarna i den thailändska byråkratin. Men, har du koll på om det är en riktig advokat som kan företräda dig i händelse av en tvist?

Precis som i Skandinavien måste en advokat ha licens och ha genomgått utbildning och praktik. Juridikstuderande i Thailand genomgår en fyraårig universitetsutbildning för att få sin kandidatexamen. Saknar de tidigare praktik från civil eller militär domstol måste de genomföra praktik och sedan ett muntligt förhör inför handledare.

En advokat i Thailand skall kunna uppvisa ett ID kort (smart card i körkortsformat), diplom samt en handling (tillstånd) i passformat som visar medlemskap i ”Thai Bar Association”.

Att det står ”Law” på kontoret där din ”advokat” sitter betyder inte att det är en riktig advokat.

En riktig advokat är bunden till ”Conduct of lawyers BE2529” vilket är regler för hur advokaten skall förhålla sig till sin klient och rättsväsendet. Bland annat står det att:

  • en advokat får inte garantera en vinst i en domstol
  • en advokat får inte undanhålla dokument som har betydelse för rättsfallet
  • en advokat får inte sätta igång en process utan skälig grund

Grundkraven för att få bli advokat i Thailand finns i sektion 35 i ”Lawyers act BE 2529”. Där står bland annat att:

  • man måste vara thailändsk medborgare
  • man inte får ha kriminell eller finansiellt instabil bakgrund
  • man får inte vara mentalt instabil eller lida av någon kronisk sjukdom

Givetvis finns det, liksom i andra länder, personer med rymligare samvete även i detta skrå. 
Det är straffbart att utge sig för att vara advokat utan att inne ha erforderliga kvalifikationer, godkännande och tillstånd. En person som utger sig för att vara advokat eller en advokat som missköter sig kan anmälas till The Thai Bar Association. Tel i Bangkok 02-887-6801-7. Under rubriken "Attachments" längre ner kan du se exempel på de handlingar som styrker att personen är advokat. Handlinagran är i Pdf format. Har du inte en pdfläsare installerad i din dator kan du hämta en här 
Thai Bar association har en egen hemsida, på Thai: www.thethaibar.org 
En användbar hemsida på engelska är: www.thailawforum.com

Här finns bland annat en förteckning över de advokatbyråer som används av de olika ambassaderna liksom en lista över registrerade advokatbyråer i Bangkok, Chiang Mai, Hua Hin, Pattaya, Phuket och Samui 
På den här sidan kan du också kolla fakta så du inte fastnar i kompisfällan med information från någon som hört något från någon. Tag reda på fakta i stället för att lyssna på rykten. Om du behöver råd och någon som kallar sig advokat erbjuder det. Be att få se legitimation innan du går vidare. Det sparar mycket tid och pengar. Framför allt har du en person som kan bistå dig lagligt.

Källor:
Thailiving Law, Chonburi
Conduct of lawyers BE 2529
Lawyers Act BE 2528

Read 907 times
JSN Ultranet is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework