Enligt Thai och Khmer traditioner finns det en astrologisk regel som ger varje dag en färg. Färgen är baserad på den Gud som skyddar respektive dag. Regeln har influenser från Hinduisk mytologi och det ser ut så här:

Day_colours.jpg

Dagens färg blir din när du föds. Till exempel är Kung Bhumibol född på en måndag vilket gör hans färg till gul. Det har väl knappast undgått någon att Kungen har gul flagga och drottningen blå. Vilket också är de svenska färgerna.

De olika skyddsgudarna har egna karaktärer tillsammans med sina respektive färger.

Måndag är månens dag och skyddas av den hinduiska guden Chandra med sin gula färg. Chandra anses vara ung och vacker och kan ses med en spira i ena handen och en lotusblomma i den andra NASA har uppkallat ett röntgenteleskop efter Chandra

Tisdag är den rosa dagen med Mars som planet och Mangala som skyddsgud. Mangala är röd i den hinduiska mytologin men i Thailand är han representerad av rosa.

Onsdag är Merkurius dag och har grön som färg och Budha som skyddsgud. Inte att förväxla med Lord Buddha i Buddismen. Budha är son till Chandra och porträtteras ofta med en spira, sabel och sköld. Budha är också handelns skyddsgud.

Torsdag är Jupiters dag och har orange som färg. Skyddsgud Brihaspati är också Gud för bön och tillgivenhet. I den hinduiska mytologin porträtteras han ofta som gul. Thailändska mytologin ger honom färgen orange.

Vår sista dag i arbetsveckan skyddas av guden Shukra med Venus och blå som planet respektive färg. Shukra porträtteras ofta med vit hud, ridande på olika djur. Han anses vara medelålders och lätt att tycka om.

Lördag skyddas av guden Shani som har Saturnus och lila i sin favör. Han sägs vara en bra lärare för de goda och en sträng bestraffare för de onda. På porträtt av Shani ses han ofta klädd i svart hållandes svärd, knivar och pilar, ridande på en svart korp

Vilodagen är skyddad av guden Surya som anses vara av högsta gudomlighet. Solen och den röda färgen hör till Surya som kan porträtteras med två eller fyra händer. Med två händer håller varje hand en lotusblomma och med fyra en lotusblomma, en spira, ett chakra hjul och en muskotblomma

Du kan slå upp vilken veckodag du är född på den här sidan Sedan är det bara att köpa in ett antal klädesplagg med "din" färg. Nu är det också enklare att förstå varför så många Thailändare bär gult på måndagar. Det är inte bara dagens färg utan också kungens